Veel variatie en bijzondere kunstuitingen tijdens Kunstroute Warande

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus vindt voor de zesde keer de Kunstroute Warande plaats. Dit jaar zijn er in de negen tuinen van bewoners van het Laagveld, Gistel, Horst en Overhorst heel uiteenlopende werken te zien van tweeëntwintig kunstenaars.

”Het aanbod is dit jaar heel erg divers. Er worden beelden tentoongesteld in steen, brons, glas, klei en kunststof. Maar er zijn ook aardewerk kunstvoorwerpen te zien gemaakt met behulp van een 3-D printer, artistieke foto’s, abstracte schilderijen en bijzondere animatiefilms. Voor de bezoekers is er in het prachtige decor van de particuliere tuinen genoeg om je over te verwonderen,” vertelt Adjan Broeders, de voorzitter van stichting Kunstroute Warande.

Poëtische machines

“We streven er ieder jaar naar om met een aantal nieuwe kunstenaars te komen uit de eigen regio maar ook van verder weg. Dit jaar doen er maar liefst zestien nieuwe kunstenaars mee”, vertelt Adjan.

Merel Hollboom uit Nijmegen bedenkt en produceert poëtische machines; een soort speelgoed voor grote mensen. Het werk nodigt je uit deel te nemen aan een beweging of de beleving ervan. Miriam Meulenpas uit Wanroij maakt heel bijzondere beelden van polyester, met als thema de kwetsbare mens in al zijn facetten. Zij toont de emoties van mensen met een psychische stoornis in haar werk, maar ook de emoties die deze mensen vanwege hun beperking niet kunnen tonen. Naast dit soms confronterende werk fabriceert Miriam ook fantasierijke voertuigen uit oude machineonderdelen die bestuurd worden door een door haar ontworpen volk. Nanda van Alebeek uit Zaltbommel maakt kleurrijke sculpturen geïnspireerd door dieren en de natuur en fantasievolle maskers. Juul Rameau uit Eindhoven ontwerpt bijzondere architectonische en organische vormen die buiten maar ook binnen mooi tot hun recht komen. Natuurlijke oervormen gebruikt zij als basis voor haar objecten. Leo van Lith maakt beelden in steen en brons of een combinatie hiervan. Daarbij onderzoekt hij het spanningsveld tussen deze materialen.

Oude meesters en jong talent

Beeldhoudster Petry Claassen uit Helmond is beïnvloed door de oude meesters van de beeldhouwkunst. In haar beelden combineert zij schoonheid, emotie, expressie met een vleugje humor. Uit Helmond komt ook Quirine Jessen. In zijn marmeren beelden wil hij een verbinding maken tussen “hemel en aarde”. Hij is geïnspireerd door de mythologische verhalen van de oude Grieken. Quirine wil de universele schoonheid van het vrouwelijke in haar pure verschijningsvorm in een beeld tot uitdrukking brengen. Mari-José van Bezeij, Paul van de Waarsenburg uit Helmond en Walter van de Biggelaar uit Mierlo maken alle drie aaibare abstracte en soms ook figuratieve beeldhouwwerken van steen. De Helmondse stadskunstenaar Tahné Kleijn neemt ook deel aan de kunstroute met een reeks fraaie foto’s.  Bijzonder dit jaar ik ook de deelname van 17-jarige Lava Hijzelaar uit Helmond. Zij maakt animatiefilms. Vorig jaar won zij de Jacques Vriends Cultuurprijs met een korte film getiteld “Prince Charming’. Ook was zij finaliste in de categorie Film van het Kunstbende Young Creators Festival.

Vrolijke stippen

Roy Merkx van Studio Prime uit Mierlo ontwerpt en produceert 3-D objecten en keramische voorwerpen zoals vazen en karaffen. Roy heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Hij biedt zijn klanten de mogelijkheid om oud servicegoed te restylen en aan te vullen. Keramisch vormgever Jan Wijers uit ’s-Hertogenbosch maakt schalen, kandelaars, vazen en dieren, die met kleurrijke en vrolijke stippen, strepen en soms ook met zilver- en goudaccenten worden versierd. Ferdi Wouters van atelier Fersier uit Dordrecht ontwerpt en vervaardigt exclusieve sieraden, houten tasjes, attachekoffers alsmede ruimtelijke beelden. Uit Dordrecht komt ook glaskunstenaar Bert Sterk. Hij maakt abstracte objecten en portretten in glas die hij regelmatig combineert met andere materialen zoals touw en textiel. Zijn objecten giet hij in zandvormen, waardoor hij unieke vormen weet te creëren. John Penning uit Oirschot maakt grote sculpturen in gepoedercoat roestvrijstaal, ijzer of cortenstaal op houten of stenen sokkels. Marjan Smit uit Eindhoven toont glasobjecten met gedetailleerde kronen van borosilicaat-glas. ZjoZee uit Breda maakt tenslotte bijzondere beelden van uiteenlopende materialen. Met steen, hout, touw en plastic weet zij opvallende projecten te realiseren in de openbare ruimtes.

Stelten “Nieuw is ook dat dit jaar dat er twee steltenlopers in bijzondere speciaal voor de kunstroute ontworpen kledij de bezoekers zullen vergezellen op hun ontdekkingsreis langs de kunstwerken en tuinen,” besluit Adjan Broeders, van wie zelf ook schilderijen te zien zijn in haar eigen atelier.

Please follow and like us:
error