Nationale Museumweek bij Museum Helmond!

Kom langs tijdens de Nationale Museumweek bij Museum Helmond!
Van 9 t/m 14 april is het weer tijd voor de Nationale Museumweek. En dat betekent dat ook Museum Helmond een speciaal programma in de aanbieding heeft voor families, gezinnen, erfgoedliefhebbers en kunstliefhebbers. De activiteiten vinden plaats op de beide museumlocaties: het eeuwenoude Kasteel Helmond en de moderne Kunsthal Helmond.


(Nep)trouwen voor 1 dag
Altijd al willen trouwen maar nergens aan vast willen zitten? Op 14 april kun je voor 1 dag trouwen met wie je maar wil in Kasteel Helmond. Of je nu trouwt met je beste vriend(in), je nieuwe liefde, je persoonlijke verzorger of … iedereen in elke combinatie is welkom. Jouw (nep)huwelijk wordt een geweldige dag met alles erop en eraan: trouwoutfit, muziek, trouwarmbanden en niet te vergeten jouw eigen persoonlijke speech van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Tot slot wordt er aan het einde van de ceremonie geproost en getoost en ontvang je een trouwcertificaat.
Aanmelden voor de (nep)bruiloft in Kasteel Helmond kan via museumhelmond.nl/evenementen. Kosten: €30 per bruidspaar, dit is inclusief trouwoutfit, trouwarmbanden, muziek, speech, trouwcertificaat, het toosten en de toegang tot het kasteel. De gasten van het bruidspaar betalen een speciaal toegangstarief op deze dag: €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 12 jaar.


Instaprondleidingen en interview met de kunstenaar
Ook Kunsthal Helmond staat in het teken van de Nationale Museumweek. En dat betekent een aantal leuke events zoals een interview met kunstenaar Karin Hanssen en diverse instaprondleidingen. Voor de rondleiding betaal je €2 per persoon, dit is exclusief een toegangskaart tot de kunsthal en inclusief een kop koffie/thee na afloop:

 • op dinsdag 9 april van 14.30-15.30 uur is er een rondleiding bij de kunsttentoonstelling It’s all for the money. De rondleiding wordt verzorgd door conservator Mens & Werk en Stadshistorie, Annemieke Hogervorst.
  In de expositie blikt Museum Helmond terug op hoe beeldend kunstenaars de gevolgen van het kapitalisme voor de mens en zijn leefomgeving hebben ervaren en weergegeven in de afgelopen 150 jaar. De trek naar de stad om daar als arbeider geld te verdienen, de komst van gastarbeiders, sociale strijd, fabriekssluitingen, milieuvervuiling maar ook geld in overvloed: een aantal van de thema’s die kunstenaars en fotografen als Edward Burtynsky, Pieter de Josselin de Jong, Eva Besnyö, Anton van Rappard, Albert Hahn inspireerden.
  -op woensdag 10 april en donderdag 11 april van 14.30 – 15.30 uur vindt er een instaprondleiding plaats onder leiding van de museumgids in de tentoonstelling Returning the gaze, schilderijen van de Belgische kunstenaar Karin Hanssen zijn hier te zien.
  Returning the gaze is een terugblik, een reis in de tijd. Karin Hanssen herinterpreteert historische foto’s uit de jaren ’50-’70 van de vorige eeuw. Soms baseert ze zich ook op Nederlandse schilderkunst uit de 17de eeuw. Hanssen herhaalt dus beelden: zij zet fotografie om naar schilderkunst. Hierdoor is Returning the gaze zowel een terugblik in de tijd (flashback) áls het beantwoorden van de blik van een ander. Die ander is bijvoorbeeld de maker van de (historische) foto.
 • op vrijdag 12 april van 11.00-12.00 uur kun je ‘instappen’ in een rondleiding door de tentoonstelling Returning the gaze die conservator Moderne en Hedendaagse kunst, Frank Hoenjet, begeleidt.
 • op zondag 14 april van 14.30-15.30 uur is er de unieke mogelijkheid om een interview bij te wonen met de Belgische kunstenaar Karin Hanssen in Kunsthal Helmond. Het interview wordt geleid door Philippe van Cauteren, artistiek directeur van het beroemde S.M.A.K. (Museum voor hedendaagse kunst) in België.
  Aanmelden voor het interview kan via museumhelmond.nl/evenementen. Een toegangskaart voor het interview kost €15,00, dit is inclusief de entree tot het museum en een kop koffie/thee. Museumkaarthouders betalen €5,00 per persoon.

MuseumMatch ‘Castle by Night’
Op zoek naar een museummaatje? Kom op vrijdag 12 april naar Kasteel Helmond en vind jouw museummaatje! Beleef samen het sfeervolle stadskasteel en ga op rondleiding door de grootste waterburcht van Nederland. Na de rondleiding kun je kennis met elkaar maken in een informele setting in de Ridderzaal, de mooiste zaal van het kasteel. De avond start om 19.00 uur na ontvangst met koffie of thee. We sluiten af met een (gratis) drankje bij de borrel.

Dit event wordt speciaal georganiseerd voor Museumkaarthouders. Ben je in het bezit van een Museumkaart, houd dan de mail in de gaten van de Museumkaart. Hierin staat een persoonlijke link die doorverwijst naar activiteiten in jouw omgeving zoals de MuseumMatch ‘Castle by Night’. Het aanmelden verloopt dus niet via het museum maar via de uitnodiging in de mail van de Museumkaart. Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar ben je wel in het bezit van de Museumkaart en wil je meedoen met dit event, neem dan contact op met de klantenservice van de Museumkaart via www.museumkaart.nl/contact.

Please follow and like us:
error