Meeste overheidscamera’s in Helmond

Per 70 Brabanders één bewakingscamera 

In de provincie Noord-Brabant staan bij de politie in totaal 36.134 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 70 inwoners. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. 

CCTV monitoring security cameras.

In Den Bosch staan, van alle 62 Brabantse gemeenten, de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 5.482. In Eindhoven worden op 3.478 camera’s beelden vastgelegd en Helmond maakt de top-3 compleet met 2.805 camera’s. 

Cameradichtheid het hoogst in Veldhoven

De cameradichtheid; het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in Veldhoven. Per 10.000 inwoners telt die gemeente 379 beveiligingscamera’s. Nota bene: omdat Den Bosch meer inwoners telt, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 356. Helmond telt 306 camera’s per 10.000 inwoners. Alle andere Brabantse gemeenten hebben minder dan 300 bewakingscamera’s per 10.000 inwoners.

Meeste overheidscamera’s in Helmond

Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren. 

Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Helmond alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 494 overheidscamera’s geregistreerd. In Den Bosch zijn 487 publieke camera’s geregistreerd. In Eindhoven zijn daarna de meeste camera’s van de gemeente of een andere overheidsinstantie: 308. 

In 35% van de Brabantse gemeenten zijn tot slot géén overheidscamera’s geregistreerd. Dit geldt onder meer voor de gemeenten Veldhoven en Rucphen. Meer weten over camera’s in Noord-Brabant? Bekijk dan het complete onderzoek op VPNGids.nl.

Please follow and like us:
error