Margreet Swinkels is Taalheld 2018

Gedeputeerde Henri Swinkels heeft in de Muzerije in Den Bosch de Brabantse TaalHelden bekendgemaakt: Wim Sabel uit Den Bosch, Shirley Binda uit Breda, Margriet Swinkels uit Helmond en Gerard Suijkerbuiik uit Bergen op Zoom. TaalHelden zijn mensen die zich bijzonder verdienstelijk inzetten voor een beter geletterd Nederland. De bekendmaking vond plaats in de Week van de Alfabetisering (3 t/m 9 september).

 In alle twaalf de provincies worden de komende maanden TaalHeldenprijzen uitgereikt. Uit deze provinciale TaalHelden worden in januari 2019 drie landelijke TaalHelden verkozen. Deze landelijke prijs wordt uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.

Margriet Swinkels uit Helmond en Gerard Suijkerbuijk uit Bergen op Zoom zijn gekozen als TaalHeld in de categorie ‘Bruggenbouwer’.
Margriet stapt over de grenzen van haar organisatie de LEVgroep heen en legt actief verbinding met organisaties en personen die nodig zijn laaggeletterdheid aan te pakken. Ze motiveert de diverse partners in het netwerk om steeds een stapje extra te zetten. Margriet: “We proberen samen te doen wat nodig is. De echte helden zijn de taalbegeleiders en cursisten.”

Onder Gerard’s leiding heeft het Kellebeek zich niet alleen ontwikkeld tot kwalitatief goede taalaanbieder, maar ook tot kenniscentrum en spil in de regio West-Brabant. Hij heeft gewerkt aan in stand te houden van taalaanbod van roc’s. Door verbinding te zoeken stelt hij het belang van de cursist voorop. De verhalen van de deelnemers zijn zijn motivatie. Gerard: “Wat je niet alleen kunt, moet je samen doen. Daardoor kun je meer mensen bereiken. Het is fijn om deze waardering te krijgen.”

Wim Sabel (57 jaar) uit Den Bosch heeft de eer om Brabant te vertegenwoordigen bij deze landelijke verkiezingen. Hij is gekozen als Brabantse TaalHeld in de categorie ‘Taalcursist’. Jarenlang hield hij verborgen dat hij niet kon lezen en schrijven. Toen hij zijn baan kwijtraakte, wilde hij zijn tijd nuttig besteden en is hij weer naar school gegaan. Inmiddels zet hij zich in als Taalambassadeur om andere volwassenen te motiveren ook taalonderwijs te volgen. Dat doet hij door bij onderwijsinstellingen en bij instanties zijn verhaal te vertellen en adviezen te geven en via social media (Twitter). Wim is blij en bescheiden nadat hij de titel ‘TaalHeld’ kreeg: “Ik probeer mijn steentje bij te dragen.”

Shirley Binda uit Breda is gekozen als TaalHeld in de categorie ‘Taalbegeleider’ omdat zij het naar school komen om te leren laagdrempelig maakt. Zij zet zich in voor kinderen via de schoolbibliotheek, voor volwassenen met alle leervragen en ze begeleidt andere vrijwilligers.

170.000 Brabanders laaggeletterd
In de afgelopen maanden heeft iedereen zijn of haar TaalHeld kunnen nomineren. Een onafhankelijke jury koos uit deze aanmeldingen vier winnaars. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Brabant hebben 170.000 inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven.

Please follow and like us:
error