Lyrische abstractie

Van 22 september 2018 t/m 17 maart 2019 toont Museum Helmond in Kunsthal Helmond na drie jaar weer een omvangrijk deel van de collectie Roef-Meelker in de expositie ‘Lyrische abstractie’. Deze kunstcollectie werd in 1999 door wijlen Pieter Roef senior aan de Gemeente Helmond geschonken en omvat schilderijen en beelden van topkunstenaars als Karel Appel, Asger Jorn, André Masson, Nicolaes de Staël en Barbara Hepworth. De belangrijkste stromingen binnen de Roef-Meelker collectie zijn Ecole de Paris en Cobra, actief rond het midden van de twintigste eeuw.

De tentoonstellingstitel ‘Lyrisch abstractie’ verwijst naar het werk van de Ecole de Paris én naar enkele werken van de Helmondse kunstenaar Bert Loerakker. De Franse en buitenlandse kunstenaars die in Parijs woonden en tot de Ecole de Paris gerekend worden, maakten lyrische en helder gekleurde doeken. Ze gebruikten een vrije vormentaal en hadden een hang naar abstractie die altijd was gebaseerd op en afgeleid van de zichtbare natuur. Daarnaast lieten de kunstenaars die tot Cobra (Corneille, Constant, Lucebert e.a.)  gerekend worden zich in hun abstracte werk inspireren door mensen, dieren en landschappen.

Bert Loerakker

Daarnaast brengt het museum een bescheiden eerbetoon aan Bert Loerakker (Breda 1948) die dit jaar 70 jaar is geworden. De schilderijen van Loerakker ogen vaak abstract. Toch is zijn werk steeds een reactie op de zichtbare werkelijkheid, in het  bijzonder de natuur. We zien bijvoorbeeld een Peelven, een boom in bloesem of ‘gewoon’ een wolkenlucht.  In deze kleine hommage aan Bert Loerakker valt onder meer zijn liefde voor het landschap op, dat hij zowel figuratief als abstract weergeeft in meerluiken. Tevens verschijnt van hem een luxe boekuitgave met een terugblik op zijn oeuvre. Onlangs verrijkte Museum Helmond de collectie met een recent schilderij van Bert Loerakker.

Please follow and like us:
error