Leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege trappen cultuur-educatieprogramma af

EACH ONE TEACH ONE


Het overdragen van kennis en vakmanschap zit diep geworteld in de HipHop cultuur. Dit jaar doen ruim 2500 leerlingen mee aan educatieve programma’s van UrbanMatterz.
Leerlingen van het Dr.Knippenbergcollege mochten als eerste aan de slag gaan om hun eigen ‘tag’ te ontwerpen en deze te plaatsen op een speciaal ontworpen kunstwerk in De Cacaofabriek Expo. 

Meltingpot
Speciaal voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, zijn er educatieprogramma´s ontwikkeld, die plaatsvinden in aanloop naar het festival. In de weken voorafgaand aan het festival zullen de leerlingen de expositie ‘Meltingpot’ in de Cacaofabriek bezoeken en aanvullend een workshop graffiti-tags volgen.  

De lopende expositie in De Cacaofabriek Expo ‘Meltingpot,’ waar de rijke visuele urban cultuur van HipHop in alle verschijningsvormen wordt tentoongesteld, is een rijke inspiratiebron voor leerlingen tijdens hun deelname aan de workshops.

Kijken en doen
De leerlingen van het Dr.Knippenbergcollege zijn gestart met een rondleiding in De Cacaofabriek Expo.  Aansluitend maakten de leerlingen unieke tags onder leiding van Derk Alting Siberg (graffiti artist) en Martijn Verschuren (eigenaar UnityEight). Vooraf kregen zij uitleg over het maken van een eigen tag. Daarna gingen de jongeren aan de slag om een vette tag (handtekening) op een kunstzinnige manier op papier te krijgen. Er werd gewerkt met verschillende materialen (geen spuitbussen) en ze werden getriggerd om zo creatief mogelijk te werk te gaan met de vragen: ‘Wat maakt jou wie je bent? Wat inspireert je? Wie ben jij?’ Het resulteerde in een individuele tag die de persoonlijkheid van de leerling weergeeft. De reacties van de deelnemers logen er niet om: ‘echt vet-cool,’ ‘zelfs ik heb nu een mooie tag en ik kan helemaal niet tekenen.’

Kunstobject
De persoonlijke tags mochten zij als eerste ‘zetten’ op een kunstobject, dat graffiti artist Derk Alting Siberg (Soke) hiervoor speciaal gecreëerd heeft. De manshoge letter ‘U’ en ‘M’ die met elkaar verbonden zijn, zal gedurende het hele educatietraject te bewonderen zijn in De Cacaofabriek Expo. Daarna verhuist het kunstwerk naar het festivalterrein tijdens het UrbanMatterz festival.


Werkboekje
Voor de leerlingen in het basisonderwijs is een werkboekje beschikbaar, waarmee zij actief door de expositie kunnen bewegen, onderzoeken, ondergaan en registreren. Hierdoor ontstaat meer interactie met de kunst. Omdat elke jongere vanuit zijn/haar belevingswereld naar kunst kijkt, worden zij geprikkeld om op een andere manier te kijken. Het ingevulde werkboekje vormt een mooi persoonlijk document en kan de persoonlijke beleving van de leerling visualiseren.


Samenwerking

Om dit mogelijk te maken is UrbanMatterz een unieke samenwerking aangegaan met CultuurContact en De Cacaofabriek Expo.  Doel is om de leerlingen te verwonderen en in contact te brengen met kunst. Kunst wordt vaak als iets elitairs gezien. Zonde. Gaat kunst er niet om dat het je raakt, op wat voor manier dan ook? Omdat je het mooi vindt, verwonderd, omdat het je troost, of omdat het je juist onrustig maakt door een andere zienswijze? UrbanMatterz wil graag bijdragen aan de verwondering. Laagdrempelig én voor alle kinderen. 


De expositie ‘Meltingpot’ curated by Kool koor, is dagelijks gratis tussen 13.00-17.00 uur te bezoeken van 18 augustus t/m 5 oktober in De Cacaofabriek Expo. Kijk voor meer informatie op https://www.cacaofabriek.nl/

Please follow and like us:
error