Koninklijke Erepenning voor Houts Gemengd Koor

Koninklijke-Erepenning-Houts-Gemengd-KoorHet heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om het Houts Gemengd Koor uit Helmond de Koninklijke Erepenning toe te kennen. Het koor ontving de erepenning op maandag 16 mei tijdens het jubileumconcert ter ere van het 100-jarig bestaan.

Burgemeester Blanksma-van den Heuvel reikte de erepenning uit aan de heer Vaessen, voorzitter van het Houts Gemengd Koor.

Korte historie
Het Houts Gemengd Koor heeft zich de afgelopen honderd jaar bewezen als een koor dat op hoog niveau zingt en waar gezelligheid hoog in het vaandel staat. Het mag gerekend worden tot een van de grotere koren van Helmond.

Op 16 mei 1916 werd op initiatief van dirigent Sjef Wannemakers het R.K. Houts Mannenkoor opgericht. Het koor telde destijds 33 leden en er werd een keer per week gerepeteerd in de zaal van café Saris.

Het ledental bleef groeien, er moest op enig moment zelfs een ledenstop worden ingevoerd. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft het koor haar activiteiten gedurende de vijf oorlogsjaren stilgelegd. Na een nieuwe start nam het bestuur in 1947 het besluit om het mannenkoor om te vormen tot een gemengd koor. Het vernieuwde koor kreeg ook een andere naam: Houts Gemengd Koor St. Caecilia.

Sinds 1991 is ook de Gemengde Zangvereniging Crescendo actief in Mierlo-Hout. Het koor is destijds ontstaan uit een aantal leden van het Houts Gemengd Koor St. Caecilia. Na een grote bloei eind jaren negentig van de vorige eeuw en de eerste jaren van deze eeuw kampt Crescendo met een teruglopend ledenaantal. Ook bij het Houts Gemengd Koor St.Caecilia nam de vergrijzing toe. Na diverse besprekingen tussen afvaardigingen van beide koren, was het duidelijk dat het samenvoegen van beide koren het beste was. Een gezamenlijk Kerstconcert in de St. Luciakerk in december 2008 is een eerste aanzet geweest.

Zo ontstond het samengevoegde koor, het Houts Gemengd Koor.

Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Bron Gemeente Helmond
foto: pressVisuals

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *