Introductiemiddag Boekbinden en Boekdrukken in het Industrieel Atrium Helmond

Op 2 juni a.s. heeft het Industrieel Atrium weer een zeer interessant thema op het programma staan in het kader van het “ Jaar van de Ambachten”, te weten; het Ambacht Boekdrukken en Boekbinden.

De digitalisering van informatie in onze maatschappij heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat steeds meer informatie online vergaard wordt. Hierdoor is de verkoop van papieren kranten en boeken onder druk komen te staan. Veel mensen lezen kranten en boeken tegenwoordig op computers, tablets, e-readers en telefoons. Ook binnen drukkerijen hebben veel technische veranderingen plaatsgevonden.                                                                      

Op de open dag zal het Industrieel Atrium o.a. laten zien hoe vroeger het drukproces voornamelijk met de hand werd gedaan en met drukinkt en letters. Het Industrieel Atrium heeft een origineel drukinkten laboratorium, een uniek erfgoedstuk. Hier worden de verschillende kwaliteiten van de drukinkten getest op o.a.: viscositeit, wrijfechtheid, kleur etc. Drukinkt is een inkt die bij het drukken door de drukvorm (bijvoorbeeld loden letters) wordt overgedragen op het te bedrukken materiaal (substraat), bijvoorbeeld papier. Drukken is een vermenigvuldigingsprocedé waar, voor het weergeven van het onderwerp, drukinkt wordt overgebracht op een te bedrukken materiaal met behulp van een drukvorm en een drukkracht.

Please follow and like us:
error