Het nieuwe Speelhuis officieel geopend!

Donderdagavond 27 september is het nieuwe theater in Helmond officieel geopend. Burgemeester Elly Blanksma knipte het lint door, Wim Daniëls schreef een gedicht om deze mijlpaal te markeren en stadskunstenaar Thomas Pieters maakte voor deze gelegenheid een unieke voorstelling met muzikale vrienden. Jochem Otten, directeur Het Speelhuis: “Theater is er wat ons betreft om te amuseren, maar ook om je eigen grenzen te verkennen en nieuwe verbindingen aan te gaan. Dat alles komt samen in het openingsprogramma van vanavond én dat van de komende dagen. Om te laten zien: in dit nieuwe pand is volop ruimte voor ambities!”
Onder luid applaus knipte Elly Blanksma donderdagavond het rode lint door en opende daarmee in het bijzijn van ruim 400 genodigden officieel Het Speelhuis. Zij is daarin niet de enige, vertelt Jochem Otten (directeur Het Speelhuis), maar wel de eerste. “De komende dagen zal het theater elk uur opnieuw geopend worden door één van onze bezoekers. Het theater is tenslotte van en voor iedereen.” Architect Frits van Dongen [van Dongen-Koschuch] onthulde het gedicht dat Wim Daniëls speciaal voor deze gelegenheid schreef en wat werd vereeuwigd in een glas-in-lood-ontwerp. Verrassing van de avond was misschien wel de op maat gemaakte voorstelling, waarin stadskunstenaar Thomas Pieters samen met o.a. Gerard van Maasakkers, Anneke van Giersbergen, Senna Willems en Leatitia Gerards een ode bracht aan Het Speelhuis, muzikaal ondersteund door Kamerata Zuid o.l.v. Frank Adams.

Thomas Pieters: “Als jongetje van 5 jaar trad ik op mijn school de Maria School op en zong een liedje van Gerard van Maasakkers. Nu 25 jaar later, op bijna dezelfde plek, zingen Gerard en ik samen op de opening.”

Eerste reacties
Elly Blanksma, burgemeester van Helmond:
“Dit theater, als cultureel huis van bijna 92.000 inwoners, als toonbeeld van een nieuw tijdperk, als nieuw brandpunt van de ambities van onze stad. Vandaag zijn we onbescheiden trots.”

Thomas Pieters, stadskunstenaar:
“Het Speelhuis is een plek waar je dromen kan delen met elkaar.”

Wim Daniëls, dichter:
“Het fabuleuse gebouw van ’t Speelhuis uit 1977 ging helaas aan het vuur ten gronde. Helmond heeft ervoor gezorgd dat het geen drama of een klucht is geworden. Een tegenslag kan in je voordeel werken. Dat heeft Helmond voor elkaar gekregen.”

Willie Honings, bezoeker:
“Helmond heeft een kunstwerk verdiend. En dat hebben we met Het Speelhuis gebouw ook gekregen.”

Aftrap van de toekomst
Met een toost vierde men vanavond het prachtig verbouwde theater, maar ook werd een spiksplinternieuw theaterseizoen ingeluid. Het Speelhuis is klaar voor een nieuwe fase. De programmering is dit jaar ambitieuzer dan ooit tevoren. Met amusement en avontuur, reuring en reflectie, verrassing en vernieuwing. Met jong talent, vertrouwde gasten en ervaren rotten. “Het openingsprogramma van vanavond én dat van de komende negen dagen laat zien waar we voor staan. Waar we in de toekomst naartoe gaan. We zien het als onze taak om te amuseren – met een lach, een traan, een concert, een show – maar ook om uit te dagen. Creativiteit is volgens mij de basis van alle innovatie en daarmee de onderliggende motor van ontwikkelingen in de samenleving. We hopen met ons programma dan ook te prikkelen, een rol te spelen in het faciliteren van discours en het bieden van andere perspectieven. Wij proberen mensen te inspireren; zij maken de stad. We brengen daarom ook dingen naar Helmond die misschien niet direct vollopen, maar die wel de stad verrijken. Inspirerende en geïnspireerde mensen brengen een stad in beweging. Die beweging veroorzaakt vernieuwing en nieuwe kansen.” aldus theaterdirecteur Jochem Otten

Theaterfestival
De deuren zijn open voor een breed publiek. Vanaf 19:00 is het pleinfestival te bezoeken en volgen er tot en met zaterdag 6 oktober allerlei feestactiviteiten in en rondom het theater. Van unieke theatrale tours door het nieuwe pand (28, 29 en 30 september) tot klein en groot straattheater op het plein, ook in datzelfde weekend. En van de Scholendag (1 oktober), de vier feestelijke voorstellingen (2, 3, 4 en 5 oktober) tot de Helmondse Nacht van Cultuur (6 oktober). Het hele programma is te vinden op de website van het theater.

Please follow and like us:
error