Gemeente Helmond belooft zich keurig aan toegestane snelheden te houden

Op woensdag 27 maart hebben wethouder Maas van de gemeente Helmond en Frans Stienen, voorzitter VVN-Helmond, op symbolische wijze de ‘Denk aan max ©’-deal gesloten. In deze deal spreekt de gemeente als werkgever af dat de medewerkers, die met gemeentelijke voertuigen rijden, zich keurig aan de geldende maximumsnelheden zullen houden. Het is de bedoeling dat meerdere bedrijven dit voorbeeld van de gemeente volgen. De deal werd gesloten op het plein voor het stadskantoor van Helmond. Alle gemeentelijke voertuigen en de bestuurders hiervan waren daarbij aanwezig.

Groen en geel ergeren
We ergeren ons allemaal groen en geel aan het te hard rijden in wijken en buurten. Daar moeten we wat aan doen, vond en vindt VVN-Helmond. In samenwerking met buurtorganisaties en bewoners en met hulp van de gemeente en de provincie is het project ‘Denk aan max ©’ opgestart. We weten het eigenlijk allemaal wel en uit onderzoek blijkt dat ook: het zijn vaak de buurtbewoners zelf, die zich nog wel eens bezondigen aan te hard rijden. Dus vormen die bewoners de belangrijkste doelgroep.

Technische hulpmiddelen
Een belangrijk technisch hulpmiddel is bijvoorbeeld de verplaatsbare snelheidsindicator, beter bekend als de Smiley. Iedereen kent het groene lachende gezicht voor degene, die zich keurig aan de snelheid houdt en het rode huilende gezicht voor de hardrijder. Deze installaties verschijnen op probleemplekken. Zij blijken goed te werken. Zij worden beheerd en regelmatig verplaatst door de Vereniging Verkeersregelaars Helmond. Andere hulpmiddelen zijn remwegdemonstraties, geijkte laserguns (om snelheden te meten), een website en app, een scholenproject en uiteraard communicatiemiddelen als spandoeken en stickers.

‘De denk aan max©-deal’ met bedrijven
Behalve bewoners blijken vaak ook bedrijfsauto’s te hard te rijden. VVN benadert daarom actief bedrijven om aan max© mee te werken. En dat kan op meerdere manieren. Zo kan de werkgever met VVN de afspraak maken om zich als bedrijf of instelling keurig aan de toegestane maximumsnelheden te houden: ‘de denk aan max ©-deal’. De werkgever spreekt dit hierna met de betreffende werknemers af. Als hulpmiddel stelt VVN-Helmond ‘Denk aan max©-sleutelhangers’ beschikbaar, die als reminder aangebracht worden aan de achteruitkijkspiegel en aan de autosleutels van het bedrijfsvoertuig. Tevens stelt VVN-Helmond ‘Denk aan max©-verklaringen’ beschikbaar waarmee de deal ook intern kan worden gesloten met alle werknemers die in de bedrijfsvoertuigen rijden. Op de website www.denkaanmax.eu kan ieder bedrijf zich aanmelden voor het maken van deze deal en vindt men nadere informatie. Bedrijven kunnen ook bewoners in wijken en buurten ondersteunen bij de activiteiten in het kader van max ©. We roepen als VVN-Helmond alle bedrijven, ondernemingen en instellingen op het goede voorbeeld van de gemeente Helmond met het sluiten van de max ©’-deal te volgen.

Vier jaar
Het gedrag van mensen beïnvloeden is een zaak van lange(re) adem. ‘Denk aan max ©’ heeft dan ook een looptijd van minstens vier jaar. De provincie zorgt via het project Nul Verkeersdoden voor de financiële middelen. De gemeente Helmond ondersteunt het project waar ze maar kan. De veiligheidsmonitor van de gemeente gaat de vorderingen nauwkeurig bijhouden. Meer informatie is te vinden op www.denkaanmax.eu en via facebook en twitter (@denkaanmax).

Please follow and like us:
error