3.68Helmond

vrijdag, 13 december 2019

Socialmedia

Socialmedia

header image
  • Home
  • /
  • /
  • Lezing over het Hellemonds in Bibliotheek Helmond
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing over het Hellemonds in Bibliotheek Helmond

17 maart | 13:30 - 15:30

Lezing over het Hellemonds in Bibliotheek Helmond

 

Hellemonds                                                                        

Op zondagmiddag 17 maart zal Jos Leenen in Bibliotheek Helmond zijn lezing houden over het Hellemonds onder het motto: Als een Hellemonder serieus wordt, dan valt er meestal wel wat te lachen. Zo gauw hij flauwekul maakt, moet je hem heel serieus nemen. Gratis toegang. Graag vooraf aanmelden

Jos Leenen                                                                                                                                                   Serieus is Jos Leenen als hij de inconsequente spelling van het Nederlands onder de loep neemt en van daaruit komt tot meer begrip voor laaggeletterden (in Helmond 16%).
Hij zal, zoals hij zelf zegt, wat knuppels in het hoenderhok gooien (kypekòj) bij zijn poging tot een verbeterde, eenduidige schrijfwijze van het Hellemonds, compleet met didactisch leesplankje (Ut môôwt’r!).
Verder zullen grammatica, eigenaardigheden, aardigheden en eigen aard van het Hellemonds aan bod komen en zal diep in de Helmondse historie gedoken worden, als het gaat om de schrijfwijze van het woord Helmond. Gezien zijn achtergrond zal het aan samen zingen die middag zeker niet ontbreken.

Behalve dat Jos Leenen, als opvolger van Theo Driessen, wekelijks met zijn Sint jozefkoor Gregoriaans zingt en in het verlengde daarvan zich verdiept in het Vesperale van Margriet van Cortenbach (Helmonds handschrift uit 1536 met o.a. Gregoriaanse gezangen, waarvan er twee speciaal voor het klooster in Die Haghe geschreven zijn), houdt Jos zich bezig met de Helmondse taal. Al jaren gaat hij d’n boer op met gedichten, ook in het Hellemonds, en presenteert hij zijn: Ge heurt erbaaj-les, un inburgeringskurzus Hellemonds. De Zòdûkdè (de Helmondse variant van de sudoku) die na oplossing een Helmonds gezegde oplevert, is ook van zijn hand.

 

Wanneer:        Zondagmiddag 17 maart van 13.30 tot 15.30 uur

Waar:              Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11

Entree:            Gratis toegang, graag vooraf aanmelden

Aanmelden:    www.bibliotheekhelmondpeel.nl/activiteiten

Please follow and like us:
error

Gegevens

Datum:
17 maart
Tijd:
13:30 - 15:30
Facebook
Twitter
LinkedIn