Eerste overzichtstentoonstelling ter wereld ooit van Lucas Gassel bij Museum Helmond

Lucas Gassel Flemish, c. 1500–1570 Courtly Grounds with Scenes from the Story of David and Bathsheba Oil on panel 17 3/4 x 27 in. (45.09 x 68.58 cm) Wadsworth Atheneum Museum of Art, Hartford, CT The Ella Gallup Sumner and Mary Catlin Sumner Collection Fund, 1956.618

Van 10 maart tot en met 7 juni 2020 is de tentoonstelling Lucas Gassel van Helmond. Meester van het landschap te zien in Kunsthal Helmond. Daarvoor brengt Museum Helmond het kernoeuvre van Lucas Gassel bij elkaar, dat bestaat uit schilderijen, tekeningen en prenten naar zijn ontwerp. Deze kunstwerken komen van over de hele wereld naar Helmond. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit gebeurt.

Belangrijke bijdrage

De tentoonstelling is een kennismaking met een zestiende-eeuwse kunstenaar die vandaag de dag zo goed als onbekend is. Toch hebben zijn meesterlijke landschappen en andere werken een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse (landschaps)schilderkunst. Werken van tijdgenoten, die op de expositie te zien zijn, plaatsen Gassels oeuvre in zijn artistieke, religieuze en politieke context.

Bruiklenen

Voor deze gelegenheid komen vele internationale bruiklenen naar Helmond. Onder de bruikleengevers bevinden zich gerenommeerde Europese en Noord- en Midden-Amerikaanse kunstmusea, zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, de Narodní Galerie, Praag; het Kupferstichkabinett van de Staatliche Museen zu Berlin, The Wadsworth Atheneum, Hartford (VS), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, The Metropolitan Museum of Art in New York, het Rijksmuseum in Amsterdam, de Brusselse Koninklijke Bibliotheek van België; Musée du Louvre, Parijs; Bonnefantenmuseum in Maastricht en Museo Soumaya in Mexico City. Ook werken uit verschillende particuliere collecties in binnen- en buitenland zijn te zien.

Landschappen

Lucas Gassel (ca. 1490-1568/69) is één van de vroegste kunstenaars die zich specialiseerde in het schilderen van landschappen. Gassel was oorspronkelijk afkomstig uit Helmond, dat toen in het noorden van het Hertogdom Brabant lag. Hij werkte volgens de bekende kunstenaarsbiograaf Karel van Mander in Brussel, de stad waar hij ook stierf, rond hetzelfde jaar als Pieter Bruegel de Oudere, eveneens een Brabantse streekgenoot.

De tentoonstelling, waarbij tevens een rijkelijk geïllustreerde tentoonstellingscatalogus verschijnt, is onder andere tot stand gekomen met steun van de Gemeente Helmond, Brabant C, de Turing Foundation, de Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Please follow and like us:
error