Basisschool aan de slag met Schoolschrijvers Jorgen Hofmans en Arend van Dam

Feestelijke start van De Schoolschrijver op vier basisscholen in Helmond! Eind januari 2018 viert Talentrijk de start van twee Schoolschrijvers met de inhuldiging van Schoolschrijver Jørgen Hofmans en Arend van Dam op basisschool Talentrijk in Helmond.

Op vijftig basisscholen, waarvan vier in Helmond, gaan kinderboekenschrijvers een half schooljaar aan de slag met kinderen om de kwaliteit van lezen en schrijven duurzaam te verbeteren. De Schoolschrijver bereikt in deze 8e editie meer dan 10.000 kinderen. Ook ouders en leerkrachten worden actief betrokken.

In de provincie Noord-Brabant werkt De Schoolschrijver samen met lokale professionele partners Bibliotheek Helmond-Peel en CultuurContact.

De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken. 70 procent van onze kinderen verlaat het basisonderwijs met onvoldoende schrijfvaardigheid. Dat moet en kán anders. De aanpak van De Schoolschrijver heeft resultaat: 94 procent van de leerkrachten constateert dat leerlingen vooruitgaan in leesplezier, schrijven, taalontwikkeling, creativiteit en/of zelfvertrouwen.

Alles wat je in je hoofd bedenkt komt tot leven
Schoolschrijver  is kinderboekenauteur, maar schrijft ook voor televisie (o.a. het bekende kinderprogramma Moffel en Piertje) en educatieve uitgeverijen. Wat is er heerlijker dan het bedenken van de meest grappige, spannende of angstaanjagende avonturen? Eigenlijk niets … tenminste dat vind ik! Want alles wat je in je hoofd bedenkt komt tot leven als het op papier staat. En heel de wereld kan meegenieten. Als Schoolschrijver hoop ik dan ook heel veel kinderen mee te nemen op dit fantastische schrijf- en leesavontuur!’ , zegt Hofmans.

Met de kinderen op zoek naar verhalen
Schoolschrijver Arend Van Dam debuteerde in 1989 met zijn Pietenboek.  Hij schreef veel kinderboeken. In 2008 ontving hij voor het kinderboek ‘Lang geleden… de geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen’ een zilveren griffel. Boeken van Van Dam worden verkocht in vele landen zoals China en Denemarken.  Van Dam wil heel graag met de kinderen op zoek gaan naar hun eigen verhalen. Wat is het verhaal van hun familie? Van hun eigen leven? ‘Het is een mooie taak: samen op zoek gaan naar de allermooiste verhalen, die opschrijven, en die heel stil aan elkaar voorlezen. En dan, als ze afgelopen zijn, heel hard klappen.’

Jørgen Hofmans en Arend van Dam gaan een half jaar lang op basisschool Talentrijk voorlezen uit fantastische kinderboeken. Zij leren de kinderen gedichten en verhalen schrijven, spelen met taal, ontmoeten vaders en moeders en geven de leerkrachten les op de Schoolschrijver Academie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Bibliotheek op School.

Met de Bibliotheek op school werken bibliotheek, scholen en gemeente samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen en jongeren. Het doel is een aantoonbare kwaliteitsverbetering van het onderwijs en het stimuleren van meer lezen, op school en thuis.

Dit jaar zijn maar liefst vier Schoolschrijvers in Helmond actief op scholen. Naast Hofmans en Van Dam gaat ook Marlies Slegers aan de slag bij De Westwijzer, en Eus Roovers bij Mozaïek.

 

Please follow and like us: