schilderij gezocht

schilderij gezochtOp zoek naar schilderij van Henri Knip

Gemeentemuseum Helmond is op zoek naar een schilderij van Henri Knip met zicht op de Zuid-Willemsvaart. Dit kunstwerk krijgt een plek in de nieuwe kasteelpresentaties die vanaf medio december voor het publiek toegankelijk zijn.  Het museum verzoekt degene die weet waar dit schilderij zich bevindt, of  meer informatie over de vindplaats kan geven, contact op te nemen met het museum via info@gemeentemuseumhelmond.nl of te bellen met 0492-587716.

Henri Knip (1819 Den Bosch – Brussel 1899/1911) is een telg uit het Brabantse schildersgeslacht Knip. Hij maakte schilderijen, aquarellen en pentekeningen. Deze stellen landschappen, stad- dorpsgezichten en kerkinterieurs voor in Italië en Brabant. Ook maakte hij portretten en winterlandschappen.

Zicht op de Zuid-Willemsvaart
Het bewuste schilderij waar het museum naar op zoek is, schilderde Knip in Helmond . Het laat de Zuid-Willemsvaart zien, in de richting van Aarle-Rixtel. Langs het water staat de villa van fabrikant Raymakers en verscholen achter een rij bomen zien we zijn textielfabriek. Een flinke schoorsteen steekt er rokend bovenuit. Nog iets meer naar achteren is de villa van fabrikant Swinkels te zien. Knip heeft op het kanaal een aangemeerd schip en een gemotoriseerd zeilbootje geschilderd.

Waarheidsgetrouw
Het schilderij is waarheidsgetrouw gemaakt. Het geheel klopt helemaal met hoe de Zuid-Willemsvaart er op die locatie aan het eind van de 19e eeuw uitzag. Dit werk van Knip is het enige bekende kunstwerk met een voorstelling van het Helmondse kanaal in die tijd. Om die reden wil het museum dit schilderij graag een mooie plek geven in de nieuwe kasteelpresentaties.

Bron: Gemeente museum

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *