-2.7Helmond

maandag, 21 januari 2019

Socialmedia

Socialmedia

header image
  • Home
  • /
  • /
  • Magnum fotograaf Carl de Keyzer bij Museum Helmond
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Magnum fotograaf Carl de Keyzer bij Museum Helmond

16 juni 2018 | 19:30 - 20:30

Op zaterdag 16 juni wordt van 19.30 tot 20.30 uur een interview gehouden met de beroemde, Belgische Magnum fotograaf Carl de Keyzer in Kunsthal Helmond. Van hem zijn van 19 juni t/m 23 september foto’s te zien in Kunsthal Helmond onder de titel Carl de Keyzer – DPR KOREA Grand Tour. De fotoexpositie staat geheel in het teken van de reizen die De Keyzer maakte naar het meest geïsoleerde land ter wereld: Noord-Korea. De Keyzer won prestigieuze fotoprijzen en publiceert in vele bekende magazines en dagbladen.

Tijdens het interview dat wordt geleid door conservator Frank Hoenjet, vertelt Carl de Keyzer hoe het was om te fotograferen tijdens zijn reizen, dat vaak plaatsvond onder de meest uitdagende omstandigheden. Ook wordt ingegaan op de vraag hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat: fotograferen in een land waar alles gecensureerd is. Na afloop van het interview is er ruimte om het boek van De Keyzer over zijn fotowerk te laten signeren door de fotograaf zelf. Het boek is te koop in de museumwinkel van de Kunsthal.

Ook erbij zijn?
Het interview met Carl de Keyzer vindt plaats in Kunsthal Helmond op 16 juni van 19.30 tot 20.30 uur. Aanmelden hiervoor? Dat kan online, via het formulier op www.museumhelmond.nl. (https://www.museumhelmond.nl/evenementen/interview-carl-de-keyzer/) Er is plek voor circa 90 mensen, vol is vol. De kosten zijn € 15, je betaalt contant of met pin op de avond zelf bij de balie van de Kunsthal. Dit is inclusief koffie/thee en 2 consumpties.

Fotoexpositie
Carl de Keyzer maakte vier reizen naar Noord-Korea in 2015 en 2017. Hij bezocht gedurende 60 dagen meer dan 220 locaties in het meest geïsoleerde land ter wereld. De Keyzer is de eerste westerse fotograaf die zoveel locaties in het land van 25 miljoen inwoners bezocht. Weliswaar  steeds begeleid door twee staatsgidsen en een chauffeur met minibus.

De foto’s van De Keyzer kenmerken zich door een dubbelgelaagdheid.  In zijn werk tellen de details.  Ook enige ironie is De Keyzer niet vreemd. Dat kwam in Noord-Korea goed van pas, want van de 400 foto´s die hij aan de censuur voorlegde werden er -tot zijn eigen verbazing- slechts drie afgekeurd. De Keyzer wist dat hij binnen de beperkte mogelijkheden in Noord-Korea voluit zijn kwaliteiten moest inzetten. Nét even eerder of later afdrukken dan officieel de bedoeling was. Nét iemand in beeld brengen die officieel buiten beeld had moeten blijven. Of een combinatie van beeldelementen samenbrengen die vragen oproepen bij de kijker. Menigmaal ontdekken wij in zijn foto’s de absurditeit van deze nauwelijks te bevatten werkelijkheid die Noord-Korea heet.

Documentaire
Museum Helmond toont in de fotoexpositie (locatie: Kunsthal Helmond) 90 grootformaat kleurenfoto’s van Noord-Korea. Daarnaast exposeert het museum één opmerkelijk schilderij uit de privécollectie van de fotograaf. Het doek is een eerbetoon aan de huidige leider Kim Jong Un. In de filmzaal wordt permanent de veelgeprezen documentaire ‘Under the Sun’ (2016) van de Russisch-Letse regisseur Vitaly Mansky vertoond. Een verontrustende film over het achtjarige meisje Zin-Mi die met haar ouders een modelgezin vormt.

Gesloten land
Noord-Korea, ook wel Democratic People’s Republic of Korea genoemd, is één van de meest gesloten landen ter wereld. Dit laat-communistische bolwerk wordt sinds 2011 geleid door alleenheerser Kim Jong Un, opvolger van grootvader en oprichter van Noord-Korea, Kim Il Sung en vader Kim Jong Il. Samen vormen zij de zogeheten Kim Dynastie.  Noord-Korea bestaat officieel sinds 1948.  De landsgrenzen zijn bepaald bij de wapenstilstand van 1953, nadat een allesvernietigende drie jaar durende oorlog tussen Zuid- en Noord-Korea was uitgevochten. Noord-Korea wordt gesteund door Rusland (voorheen de Sovjet-Unie) en China. Zuid-Korea wordt gesteund door de Verenigde Staten. Op de 38ste breedtegraad loopt de demarcatiezone, waar beiden landen elkaar in de gaten houden met een grote militaire macht.

Gegevens

Datum:
16 juni 2018
Tijd:
19:30 - 20:30
Evenement Categorie:

Locatie

Kunsthal (museum)
F.J. van Thielpark 7
Helmond,
+ Google Maps